DESENVOLVIMENTO E AVALIAÇÃO DA QUALIDADE DE SÉRUNS FACIAIS CONTENDO EXTRATO DE Camellia sinensis COM AÇÃO ANTIOXIDANTE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.16891/2317-434X.v13.e3.a2025.id2413

Keywords:

Quality control, Natural cosmetics, Green tea

Abstract

Green tea, a product from the harvest of Camellia sinensis leaves, is known for its health benefits, mainly due to flavonoids, such as catechins, which have powerful antioxidant and anti-inflammatory effects. These properties help neutralize free radicals, protecting the skin and promoting skin health. In response to the demand for natural cosmetics, this study sought to develop and evaluate the quality of facial serums with the commercial dry extract of Camellia sinensis. To this end, the formulas were designed, manipulated, and subjected to centrifugation resistance tests, determination of pH, conductivity, density, viscosity, spreadability and preliminary stability study. Furthermore, antioxidant activity using the DPPH radical scavenging method was performed with green tea extract. As a result, the antioxidant activity of the extract obtained an IC50 of 200.30 µg/ml, higher than the positive control (BHT), with an IC50 of 292.12 µg/ml. Samples remained stable after initial centrifugation. After undergoing the preliminary stability study and quality control tests, it was observed that they all maintained stability during the study. Variations in test results before and after freezing and thawing cycles, characteristic of the preliminary stability study, were minimal. This highlights the potential of these samples as an innovative product for the cosmetic industry.

Author Biographies

Alício João da Silva Neto, Faculdade Irecê (FAI), Irecê - BA

Graduando em Farmácia, Faculdade Irecê. Rua Rio Iguaçu, 397, Irecê, BA, 44900-000.

Brenda Vargas Santos, Faculdade Irecê (FAI), Irecê - BA

Graduanda em Farmácia, Faculdade Irecê. Rua Rio Iguaçu, 397, Irecê, BA, 44900-000.

Hanna Rubia Almeida de Souza, Faculdade Irecê (FAI), Irecê - BA

Graduanda em Farmácia, Faculdade Irecê. Rua Rio Iguaçu, 397, Irecê, BA, 44900-000.

Thalia da Rocha Carvalho, Faculdade Irecê (FAI), Irecê - BA

Graduanda em Farmácia, Faculdade Irecê. Rua Rio Iguaçu, 397, Irecê, BA, 44900-000.

Guilherme Almeida de Araújo, Faculdade Irecê (FAI), Irecê - BA

Graduando em Farmácia, Faculdade Irecê. Rua Rio Iguaçu, 397, Irecê, BA, 44900-000.

Milenna Victória Valentim de Oliveira Alencar, Faculdade Irecê (FAI), Irecê - BA

Farmacêutica, especialista em Saúde Estética. Faculdade Irecê. Rua Rio Iguaçu, 397, Irecê, BA, 44900-000.

Ademar Rocha da Silva, Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública (EBMSP), Salvador-BA

Doutorando em Medicina e Saúde Humana. Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública. Av. Dom João VI, 275, Brotas, Salvador, BA, 40290-000.

Monique Almeida Vila Nova, Universidade Federal de Alagoas (UFAL), Maceió-AL

Instituto de Ciências Farmacêuticas (ICF). Universidade Federal de Alagoas. Av. Lourival Melo Mota, S/N, Tabuleiro do Martins, Maceió, AL, 57072-900.

Salvana Priscylla Manso Costa, Universidade do Estado da Bahia (UNEB), Salvador-BA

Departamento de Farmácia. Universidade do Estado da Bahia. Rua Silveira Martins, 2555, Cabula, Salvador, BA, 41150-000.

Ticiano Gomes do Nascimento, Universidade Federal de Alagoas (UFAL), Maceió-AL

Instituto de Ciências Farmacêuticas (ICF). Universidade Federal de Alagoas. Av. Lourival Melo Mota, S/N, Tabuleiro do Martins, Maceió, AL, 57072-900.

José Marcos Teixeira de Alencar Filho, Universidade Federal da Bahia (UFBA), Salvador-BA

Departamento de Análises Bromatológicas, Faculdade de Farmácia. Universidade Federal da Bahia. Rua Barão de Jeremoabo, 147, Ondina, Salvador, BA, 40170-115.

Published

2025-12-06

How to Cite

Silva Neto, A. J. da, Santos, B. V., Souza, H. R. A. de, Carvalho, T. da R., Araújo, G. A. de, Alencar, M. V. V. de O., Silva, A. R. da, Nova, M. A. V., Costa, S. P. M., Nascimento, T. G. do, & Alencar Filho, J. M. T. de. (2025). DESENVOLVIMENTO E AVALIAÇÃO DA QUALIDADE DE SÉRUNS FACIAIS CONTENDO EXTRATO DE Camellia sinensis COM AÇÃO ANTIOXIDANTE. Revista Interfaces: Saúde, Humanas E Tecnologia, 13(3), 5845–5857. https://doi.org/10.16891/2317-434X.v13.e3.a2025.id2413

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