SCHOOL FOOD DURING THE COVID-19 PANDEMIC IN RIO DE JANEIRO AND ESPÍRITO SANTO

Authors

  • Patricia Camacho Dias Universidade Federal Fluminense
  • Roseane Moreira Sampaio Barbosa Universidade Federal Fluminense
  • Daniele Mendonça Ferreira Universidade Federal Fluminense
  • Gabriela Gonçalves Vidal Universidade Federal Fluminense
  • Kamilla Bertu Universidade Federal Fluminense
  • Daniele da Silva Bastos Soares- Universidade Federal Fluminense
  • Patrícia Henriques Universidade Federal Fluminense
  • Silvia Elisa Pereira Universidade Federal Fluminense
  • Lucia França Universidade Federal Fluminense
  • Fernanda Henz Universidade Federal Fluminense
  • Adaiana Carvalho Universidade Federal Fluminense

DOI:

https://doi.org/10.16891/2317-434X.v11.e2.a2023.pp1907-1916

Abstract

In view of the situation of public calamity caused by the Covid 19 pandemic, exceptionally, during the period of suspension of classes, the distribution of foodstuffs purchased using the National School Feeding Program to those responsible for students of public schools in basic education. The objective of the study was to identify and analyze the strategies adopted by municipalities in the states of Rio de Janeiro (RJ) and Espírito Santo (ES) to guarantee the provision of school meals during the period of social isolation. This is a descriptive quantitative cross-sectional study that used data from a national survey developed by the National Education Development Fund (FNDE) in partnership with the Collaborating Centers for School Food and Nutrition throughout Brazil, with a focus on data from the states of Rio de Janeiro(RJ) and Espírito Santo(ES). During social isolation most municipalities, both ES (76.9%) and RJ (73.9%) distributed kits at least once until the survey period. In ES 11.4% and in RJ 70% of the municipalities reported distributing universally. The inclusion of Family Farming (AF) genres was carried out by less than half of the municipalities, with better performance by ES. RJ mobilized little CAE participation in the Kits distribution process. The study pointed to a differentiated performance of the municipalities in the states of RJ and ES, in compliance with the guidelines of universality, sustainability and social participation.

Author Biographies

Patricia Camacho Dias, Universidade Federal Fluminense

Professora do Departamento de Nutrição Social da Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense

Roseane Moreira Sampaio Barbosa, Universidade Federal Fluminense

Professora do Departamento de Nutrição Social da Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense

Daniele Mendonça Ferreira, Universidade Federal Fluminense

Professora do Departamento de Nutrição Social da Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense

Gabriela Gonçalves Vidal, Universidade Federal Fluminense

Graduada em Nutrição pela Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense

Kamilla Bertu, Universidade Federal Fluminense

Mestranda do Programa de Pós Graduação em Ciências da Nutrição da Universidade Federal Fluminense

Daniele da Silva Bastos Soares-, Universidade Federal Fluminense

Professora do Departamento de Nutrição Social de Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense

Patrícia Henriques, Universidade Federal Fluminense

Professora do Departamento de Nutrição Social da Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense

Silvia Elisa Pereira, Universidade Federal Fluminense

Professora do Departamento de Nutrição Social da Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense

Lucia França, Universidade Federal Fluminense

Agente do Programa Nacional de Alimentação Escolar do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar da Universidade Federal Fluminense

Fernanda Henz, Universidade Federal Fluminense

Agente do Programa Nacional de Alimentação Escolar do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar da Universidade Federal Fluminense

Adaiana Carvalho, Universidade Federal Fluminense

Agente do Programa Nacional de Alimentação Escolar do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar da Universidade Federal Fluminense

Published

2023-07-29

How to Cite

Camacho Dias, P., Moreira Sampaio Barbosa, R., Mendonça Ferreira, D., Gonçalves Vidal, G., Bertu, K., da Silva Bastos Soares-, D., Henriques, P., Pereira, S. E., França, L., Henz, F., & Carvalho, A. (2023). SCHOOL FOOD DURING THE COVID-19 PANDEMIC IN RIO DE JANEIRO AND ESPÍRITO SANTO. Revista Interfaces: Saúde, Humanas E Tecnologia, 11(2), 1907–1916. https://doi.org/10.16891/2317-434X.v11.e2.a2023.pp1907-1916

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