NUTRITIONAL STATUS OF CHILDREN WITH CONGENITAL HEART DISEASES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.16891/2317-434X.v12.e3.a2024.pp4310-4316

Keywords:

Congenital Heart Defect, Pediatrics, Nutrition Status

Abstract

The congenital heart diseases are important cardiac anomalies, which affect the pediatric public, resulting in various adversities to the clinical state of children, even cyanosis, depending on the heart disease, whether it is acyanotic or cyanotic, which, in turn, raises the degree of criticality in the condition. of these children. Therefore, the objective of this study was to associate the type of congenital heart disease with the nutritional status of children in the preoperative period. This study was a quantitative - analytical, cross-sectional and prospectivec, from August to September 2022, whose variables were age, type of congenital heart disease and nutritional status, carried out with children aged 0 to 5 years old, admitted to the pediatric clinic of a public hospital of reference in cardiovascular diseases in Belém do Pará. The sample consisted of 31 children with congenital heart disease, mean age was 17.77 ± 13.36 months, predominantly female 54.84% (n=17), regarding the association of nutritional status with type of heart disease, found that the eutrophic nutritional status (32.25%) was predominant in acyanotic congenital heart diseases, while thinness (25.8%) was predominant in cyanotic ones. It was observed that there was an association by the analysis, where cyanotic children are more nutritionally affected in view of the reduced blood flow, mainly in the gastrointestinal tract. Finally, the findings of this study are important to determine and specialize nutritional support, although there is still a need for further studies in the cardiovascular area.

Author Biographies

Arícia Monteiro Maia, Centro Universitário da Amazônia

Nutricionista pelo Centro Universitário da Amazônia. Especialização em Nutrição Clínica Hospitalar e Ambulatorial - Faculdade Unyleya. Residente em Atenção à Saúde Cardiovascular - UEPA.

Fernando Lourenzo Rocha Vianna Oliveira, Universidade do Estado do Pará

Acadêmico de Medicina - UEPA. Membro da Liga de Neurologia e Neurocirurgia - LANNEP. Editor de Conteúdo - BMS.

Tília de Sousa Monteiro, Faculdade da Amazônia

Nutricionista pela Faculdade da Amazônia; Pós-graduanda em Nutrição clínica hospitalar e ambulatorial pela Faculdade Iguaçu; área de atuação pesquisa clínica em pediatria e cardiologia.

Socorro Nazare Araujo Almeida Barbosa, Fundação Hospital de Clínicas Gaspar Vianna

Nutricionista pela Universidade Federal do Pará - UFPA; Mestranda em Ensino em Saúde na Amazônia - UEPA; Especialização Nutrição de Crianças e Adolescentes - ICM; Especialização em Nutrição Clínica - UFPA; Nutricionista atuando em Clínica, Pediátrica e Terapia Nutricional Enteral.

Joseana Moreira Assis Ribeiro, Centro Universitário da Amazônia

Nutricionista pela Universidade Federal do Pará - UFPA, Doutorado em Saúde Pública - FICS, Mestrado em Saúde Pública - FICS. Professora universitária do curso de Nutrição do CESUPA, ESMAC, ESAMAZ e ESTÁCIO.

Fabio Costa de Vasconcelos, Centro Universitário da Amazônia

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Pará - UFPA.  Mestre em Ensino em Saúde na Amazônia pela Universidade do Estado do Pará - UEPA. Especialista em Nutrição Oncológica pelo Instituto Nacional de Câncer - INCA-RJ. Especialista em Residência em Nutrição Clínica pela Universidade Federal do Pará -UFPA. Especialista em Bioestatística pela Universidade Federal do Pará - UFPA. Docente da SEDUC.

Published

2024-09-15

How to Cite

Monteiro Maia, A., Rocha Vianna Oliveira, F. L., de Sousa Monteiro, T., Araujo Almeida Barbosa, S. N., Moreira Assis Ribeiro, J., & Costa de Vasconcelos, F. (2024). NUTRITIONAL STATUS OF CHILDREN WITH CONGENITAL HEART DISEASES. Revista Interfaces: Saúde, Humanas E Tecnologia, 12(3), 4310–4316. https://doi.org/10.16891/2317-434X.v12.e3.a2024.pp4310-4316

Issue

Section

Artigos